26-01-2019 15:00
Leestijd 3 minuten

HTTP/2, dit is waarom wij het activeren

Browsers gebruiken HTTP(S) als protocol om websites te tonen aan bezoekers. HTTP 1.1 is de standaard, deze doet sinds 1997 zijn dienst. 22 jaar later voldoet deze standaard niet meer aan de wensen van het huidige internet. Vandaar de introductie tot HTTP/2.

Sinds 2019 hanteert RJHosting.nl HTTP/2 op alle domeinnamen, op alle servers. In combinatie met een GRATIS SSL certificaat zijn wij klaar voor de toekomst.

HyperText Transport Protocol je gebruikt het dagelijks, maar weet je ook wat het is? Browsers gebruiken dit protocol om websites op te vragen van de server. De ontwikkeling hiervan begon eind jaren 80! Vanaf 1991 wordt deze standaard toegepast. Kun jij je voorstellen hoe het internet was in 1991? Vaak bestonden websites uit eenvoudige stukjes tekst en wat links naar andere pagina&lsquot;s. Websites zoals Google waren nog niet aan de orde (Google kwam officieel pas kijken in 1997!) Vaak hadden websites niet eens plaatjes om te tonen. Saai? Ja, maar spannend tegelijk. De komst van het internet! Stel je voor, teletekst maar dan twee kanten op. Ondertussen; bijna 30(!) jaar later kun je het niet meer voorstellen. Streamen, Youtube, Gamen alles is mogelijk op het internet.

Tijd voor verandering; HTTP/2 is deze verandering.

HTTP/2 is een stuk sneller dan HTTP/1.1 omdat het meerdere verzoeken per verbinding kan afhandelen. Waar je bij veel websites dus moe(s)t wachten tot het ene onderdeel geladen is voordat het volgende onderdeel geladen kan worden.

Stel; jouw website bestaat uit een stuk tekst, een plaatje, javascript en een stukje styling in de vorm van en CSS bestand. Dat zijn 4 bestanden die geladen moeten worden. Deze kwamen dus in de wachtrij bij HTTP/1.1, waardoor je moest "wachten" tot het ene geladen was voordat de volgende regel geladen kan worden.

In het geval van een simpele website zul jij als gebruiker er vrij weinig van merken, maar je wilt niet lang wachten totdat de website volledig geladen is, ook wil je niet dat de website te groot is. Je gebruikt je mobiele data liever om Netflix te streamen.

Met de komst van HTTP/2 worden de bestanden tegelijk geladen, de browser vraagt de server om de website op te halen, maar vraagt gelijk alle bestanden mee te sturen die nodig zijn om de pagina te tonen! Hierdoor is de laadtijd van een website korter.

De laadtijd van RJHosting.nl is op dit moment 473 ms, dat is dus minder dan een halve seconde. Snel genoeg natuurlijk, maar het kan altijd beter en sneller (hier later in een ander blog meer over!)

HTTP/2 is er al een tijdje, waarom nu pas over?

We zijn ervan op de hoogte dat HTTP/2 er al een tijdje is. We stappen nu pas over omdat we eerst zeker willen weten dat het ook met de websites die op onze server staan geen problemen oplevert. Na een aantal maanden van testen en uitproberen zijn wij overgestapt.

Omdat HTTP/2 het beste werkt met een SSL certificaat en dit ook het beste is voor jouw bezoekers kun je deze bij ons gratis instellen!

Phishing, kan je het voorkomen?

12-08-2021 20:00

Helaas is er vandaag de dag nog ontzettend veel e-mail in de omloop om achter je persoonsgegevens te komen. En een foutje ...

Lees meer...

Wat is een Virtual Private Server?

06-12-2019 17:00

We krijgen wel eens de vraag "Waarom zou ik kiezen voor een Virtual Private Server?" Een logische vraag als u ni...

Lees meer...