25-02-2019 21:00
Leestijd 5 minuten

Spam spam spam!

Spam, ruim 40 jaar na de eerste spam e-mail ooit (3 mei 1978) bestaat het vandaag de dag nog steeds. Iedereen heeft er wel mee te maken, en zo ook wij. Wij proberen zoveel mogelijk onze servers te beschermen tegen spam en hebben hier dan ook meerdere tools voor draaien.

"Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten en is ook bekend als Unsolicited Commercial E-mail en Unsolicited Bulk E-mail."

Spam kan voor de ene persoon anders zijn dan voor de andere, een echte definitie voor spam is er dan ook niet. Zo vindt de ene persoon een e-mail van een bedrijf al spam, terwijl een ander persoon dit wel interessant vindt. "Echte" spam is verstuurd aan grote groepen mensen in de hoop dat een of meerdere personen tot aankoop overgaat. En het werkt, er zijn nog steeds mensen die naar aanleiding van een spam e-mail overgaan tot verkoop.

Spam als een geheel, maar het is meer

We gaan hierboven eigenlijk van een standaard uit, spam. Maar eigenlijk moet je spam als een verzamelsoort voor meerdere soorten ongewenste e-mails zien.

Spam kan verstuurd worden door onbekenden die jou iets willen verkopen, dit kan alles zijn. Van het aanschaffen van (digitale) producten zoals USB-sticks, advertentieruimte of bijvoorbeeld backlinks. Maar ook wordt het versturen van spam gedaan om geld afhandig te maken, de echte oplichting. Je kan het zo gek nog niet bedenken en er wordt wel spam voor verstuurd. En het versturen van spam is goedkoop, voor ongeveer € 1,- verstuur je ongeveer 133.333 spam berichten.

Er is ook spam in omloop waar gevraagd wordt om geld over te maken naar een bepaalde (Bitcoin) Rekening omdat je bijvoorbeeld volgens de zender van de spam iets gedaan hebt wat niet door de beugel kan en hij/zij bewijs voor gevonden heeft.

Het achterhalen van je bank gegevens kan ook een reden zijn, natuurlijk trap jij er niet meer in. Je ziet direct dat een mail van de bank is of niet, toch?! Vaak zie je het niet eens meer tegenwoordig. Daarom zullen banken nooit om inlog gegevens vragen via de e-mail, of een link sturen waarop jij kan inloggen. Twijfel je over een e-mail? Neem dan direct contact op met je bank. Ook kun je zelf naar de website toe gaan in plaats van het aanklikken van de link.

Stel je voor: Je koopt 10 miljoen spamberichten. Al die mensen stuur je een e-mail dat hun bankpas verloopt. Kost de spammer ongeveer 75 euro. Al zou er op die 10 miljoen mensen maar een persoon zijn die wel gebruik maken van de e-mail en direct inloggen op hun bank, dan is de buit al snel groter dan 75 euro. Vandaar dat spam helaas nog steeds loont! Blijf dus altijd voorzichtig.

Misschien werkt jouw site ook voor spammers!

Contact formulieren beveiligen

Het kan zomaar zijn dat jouw website misbruikt wordt door spammers. Door verouderde software, onveilige wachtwoorden of onzorgvuldig gebruik van e-mail formulieren is het mogelijk dat jouw website ook gebruikt wordt in een spamnetwerk. Aanbieders van diensten om spam te versturen willen hier zo min mogelijk kosten aan hebben en zullen het liefste gebruik maken van websites die niet veilig zijn voor het versturen van deze spam.

Een contact formulier zonder beveiliging

Zo kan het voorkomen dat een server in Nederland aangestuurd wordt door een botnetwerk in het buitenland en een deel van de spam voor zijn rekening neemt. Een deel van de verantwoordelijkheid voor het versturen van spam ligt bij de eigenaar van de server. Deze moet ervoor zorgen dat de servers zo veilig mogelijk zijn, de software zo snel mogelijk te voorzien van de laatste updates en de servers regelmatig controleren op malafide bestanden. De hoofdverantwoordelijke is uiteindelijke de eigenaar van de website, als een website niet goed bijgehouden wordt zal de software die gebruikt wordt verouderen. Hierdoor is het mogelijk om voor spammers makkelijker eigen software te installeren om de website te gebruiken als pishing site of machine om de spam te versturen. Zorg dus altijd goed voor een website die geheel up to date is!

Contact formulieren beveiligen

Ook kan jouw contact formulier gebruikt worden voor het vesturen van spam; gewoon een standaardformulier op je website kan leiden tot een grote stroom aan berichten naar mensen die hier niet op zitten te wachten. Dit door automatische programma‘s die bij het e-mailveld willekeurige e-mailadressen invullen. Vaak ontvangt de zender namelijk een kopie van de e-mail die verstuurd is.

Beveilig je contact formulier bijvoorbeeld met een reCAPTCHA, dit is een check die bots probeert tegen te houden. Vraag je webbouwer om dit toe te passen!

Beveilig je website met een reCAPTCHA optie

Een simpel contact formulier wordt op die manier beter beschermt dan voorheen. En Google ontwikkelt deze reCAPTCHA mogelijkheden continu. Zo moest je voorheen nog klikken op een vakje om aan te geven dat je geen robot bent, nu worden complete pagina‘s geblokkeerd voor bots zodat ze niet meer op de website kunnen komen, zonder dat jij er wat van merkt!

Spam door de jaren heen

Spam is niet makkelijk op te lossen, maar het tegenhouden van is wel cruciaal. Bedrijven zoals internetproviders en Google zijn continu bezig met het tegenhouden van spam. Spam kost veel geld, bedrijven zijn er jaarlijks miljoenen aan kwijt (denk aan het openen, verwijderen maar ook schade die veroorzaakt wordt door spam en phishing). 2

Waar in januari 2014 ongeveer 65,7% van alle verstuurde e-mailberichten spam was, is dat percentage in 2019 een stuk lager. In september 2018 was iets meer dan de helft van alle e-mail een spam bericht.

Hoeveel spam wordt er verstuurd? Spam sinds 2014

Ook bij RJHosting vinden wij het tegengaan van spam belangrijk

Natuurlijk vinden wij het tegengaan van spam erg belangrijk. Ontvang je veel spam, of ben je bang dat jouw website e-mail veel spam verstuurd, neem dan direct contact met ons op.

Wij zullen dan kijken naar de mogelijkheden om spam tegen te gaan, en proberen op die manier het openen van de e-mailbox een stuk leuker te maken!

Phishing, kan je het voorkomen?

12-08-2021 20:00

Helaas is er vandaag de dag nog ontzettend veel e-mail in de omloop om achter je persoonsgegevens te komen. En een foutje ...

Lees meer...

Wat is een Virtual Private Server?

06-12-2019 17:00

We krijgen wel eens de vraag "Waarom zou ik kiezen voor een Virtual Private Server?" Een logische vraag als u ni...

Lees meer...