06-12-2019 17:00
Leestijd 4 minuten

Wat is een Virtual Private Server?

We krijgen wel eens de vraag "Waarom zou ik kiezen voor een Virtual Private Server?" Een logische vraag als u niet bekend bent met dit type server.

Laten we starten bij het begin, "Wat is een server"?

Een server is een "computer" gekoppeld aan het internet, met speciale software waardoor websites bezocht kunnen worden. De taal waarin een website geprogrammeerd word, de pagina‘s, bestanden etc. worden opgeslagen op deze server. Deze server wordt aangeroepen tijdens het bezoek van een pagina.

Hosting verdeeld over verschillende type servers

De meeste websites kunnen worden ondergebracht op een shared hosting, een shared hosting server is een gedeelde server met andere websites/eigenaren. Het onderhoud van de shared hosting wordt gedaan door de hostende partij (in dit geval wij dus). Shared hosting is een gangbare hosting die het meeste voorkomt. Het is prijstechnisch aantrekkelijk, je hoeft geen kennis te hebben van de server software en de server is voorzien van een controle paneel voor het beheer van de domein. Een nadeel van de shared hosting is dat de andere websites ook invloed kunnen hebben op jouw website. Natuurlijk beschermen we de websites zo goed als we kunnen, maar op het moment dat er een website op de zelfde server heel vaak bezocht wordt kan dit de snelheid van jouw website vertragen. De totale kosten van deze server worden verdeeld over meerdere gebruikers. Hierdoor zijn de kosten lager.

Het is bij een shared hosting oplossing mogelijk om meer schijfruimte toegewezen te krijgen, maar het is niet eenvoudig om ook meer rekenkracht te vragen voor jouw website. Ook is het lastig om het aantal processoren op te schroeven.

Dedictated hosting

Een andere oplossing, waarbij je meteen geen last hebt van andere websites op "jouw" server is een dedicated server. Deze server dient een doel, het online houden van jouw website. Er zijn geen vertragende andere websites. Echter moet je afvragen, "wanneer heb ik een dedicated server nodig?". In het geval van grote websites, grote bedrijven is het mogelijk om dedicated hosting toe te passen. Hierbij moet je er rekening mee houden dat je dus deze server voor je zelf huurt. Het bedrag wat je voor de huur van deze server betaald is daardoor voor jouw rekening. Je deelt niets.

Het nadeel van een dedicated server is ook dat het toewijzen van meer rekenkracht of meer processoren lastig is. Niet onmogelijk.

Virtual Private Server (VPS)

Wil je een goede tussenweg, waarbij je niet afhankelijk bent van andere websites en niet een volledige server wil huren, is Virtual Private Server (VPS) de oplossing. Deze server is verdeeld in diverse "virtuele" servers. Omdat alles virtueel verdeeld is kun je met een VPS veel meer dan met shared hosting. De server zijn virtuele machines op een grote server, welke vaak beschikt over een over capaciteit. Een upgrade van geheugen, opslag, processoren is hierdoor geen probleem. Vaak zijn de onderdelen al aanwezig binnen de server, maar wordt je software matig beperkt in het gebruik. Het opschalen van de server van bijvoorbeeld 2 naar 4 processoren is hierdoor eenvoudig. Het is bij ons simpelweg alleen maar nodig om een e-mail te sturen met de vraag of we het kunnen upgraden. Een nadeel van een Virtual Private Server is dat je zelf de kennis in huis moet hebben om alles in goede banen te leiden. Bij RJHosting richten wij je server in met een besturingssysteem naar keuze (CentOS 6 of 7 op het moment) met daarop een distributie van cPanel of Direct Admin. Welke software pakketten je hierop installeert om je website beter/sneller te laten draaien is aan jou zelf. Je krijgt volledig beheer tot die server.

Okay, ik wil een virtual private server inrichten. Hoe nu verder?

Om een virtual private server te gaan inrichten kun je eenvoudig deze bestellen via onze virtual private server pagina. Je kunt hier kiezen uit het aantal processoren en het type besturingssysteem. Zodra de server besteld is gaan wij aan de slag voor je en richten wij de server in. Wat je er daarna mee wil doen laten we aan jou. Je krijgt via onder andere SSH en het controle paneel toegang tot jouw server. Als je wil mag je hier bijvoorbeeld ook weer je eigen websites aan hangen, of die van jouw klanten. Wel zo makkelijk!

Phishing, kan je het voorkomen?

12-08-2021 20:00

Helaas is er vandaag de dag nog ontzettend veel e-mail in de omloop om achter je persoonsgegevens te komen. En een foutje ...

Lees meer...

Spam spam spam!

25-02-2019 21:00

Spam, ruim 40 jaar na de eerste spam e-mail ooit (3 mei 1978) bestaat het vandaag de dag nog steeds. Iedereen heeft er w...

Lees meer...